Door onze huidige levensstijl heeft 90% van de volwassenen wel eens last van zijn rug. Hoewel dat pijnlijk kan zijn gaat het meestal niet om een ernstig probleem. De klachten kunnen verminderen en voorgoed wegblijven door je bewust te worden van je houding; yoga en ontspanning zorgen voor beweeglijkheid van de wervelkolom en herstel van de kracht. 

Ontstaan van voorkeurshouding: Onze bewegingspatronen als klein kind zijn speels, open en gericht op het onderzoeken van de omgeving. We zijn soepel en kunnen alle bewegingen makkelijk maken. De omslag van deze soepele natuurlijke bewegingen naar gewoontebewegingen en houdingen begint al vroeg. Door spanning die we ervaren van angst, onzekerheid, ambitie en verlangen gaan we gewoontebewegingen ontwikkelen. Als deze bewegingen lang aanhouden verstijven onze spieren. Bekende stress gebieden zijn de boven- en onderrug, de schouders en nek. Zenuwen raken bekneld, energie blokkeert, je verliest kracht en bewegelijkheid. 

Rugklachten en yoga: De yogaoefeningen richten zich met name op mobiliteit, kracht en ontspanning waardoor de spierbalans kan herstellen; stijve spieren ontspannen, terwijl zwakke spieren actiever worden. Foute patronen die er geleidelijk zijn ingeslopen worden opgelost en je vindt de balans terug die je lichaam ooit had. Het 'in beweging brengen' en versterken van de rug speelt hierin een centrale rol. 

Lees meer